Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. április 11., péntek

Hentestokány




Az erdélyi konyhához kapcsolják az ételt, ahova a magyar konyhát a 19. században "bepirosító paprikaláz" nem nagyon jutott el, és ahol így a pörkölthöz hasonlóan készített húsételeket nevezték tokánynak. Alapanyag lehet marhahús, borjú vagy sertés, birka is csíkokra vágva. Pirospaprikát nem tesznek hozzá, mivel az már pörköltnek számítana. Egy finom, szaftos tokány számtalan változatban elkészíthető, attól függően, hogy milyen alapanyagokat és fűszereket kedvel a háziasszony.
A hentestokány fő alapanyaga a sertéshús és az ecetes uborka.
A lényeg az, hogy egy jó tokánynak nincs párja!



Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kg sertéshús (comb vagy lapocka)
  • 2-3 ek zsír
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só, bors,ételízesítő 
  • 1 kis doboz (70 g) sűrített paradicsom
  • kb. 20-30 dkg csemegeuborka
  • 1 db paradicsom
  • 1 db tv paprika
  • 2 dl alaplé (húsleves vagy víz)

Elkészítés:

A zsiradékban a szalonnát megpirítjuk, hozzáadjuk a hagymát és együtt tovább pirítjuk. Hozzáadjuk a csíkokra vágott húst. Sóval, borssal, ételízesítővel, fokhagymával ízesítjük. Fehéredésig pirítjuk, majd belerakjuk a kockára vágott paradicsomot és paprikát, valamint a paradicsompürét is.
Ezután kevés húslevest vagy vizet adunk hozzá és mérsékelt tűzön fedő alatt pároljuk. (Rövid lében, saját gőzében párolódjon.)
Amikor már a hús majdnem puha, hozzátesszük a csíkokra vágott uborkát. Ha szükséges, tovább ízesítjük és a tokányt készre főzzük.
Párolt rizzsel tálaljuk.

További sertéshúsok | pörköltfélék | tokányok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése