Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. április 18., péntek

Töltött paprika



Ha netán azt gondolnánk, hogy a töltött paprika több száz éve a magyar konyha része, tévedünk. A hagyományosnak vélt magyar étel török eredetű, és balkáni közvetítéssel került hozzánk.
A töltött paprika a nyári szezon egyik kedvenc étele, friss alapanyagokból igazán finom lesz és már az illata is mennyei. A friss húsos paprikába töltött fűszeres hús, jó sok krémes paradicsommal az igazi. Én gombócokat is készítek, télen főként, de az íze miatt néhány paprikát megtöltök akkor is. Főtt burgonyával és / vagy friss kenyérrel isteni.


Hozzávalók 4-5 főre:

  • 5 db tv paprika
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 125 g gyors rizs (1 tasak)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 360 g sűrített paradicsom (Kecskeméti)
  • 1 l 100%-os paradicsomlé
  • só, bors, cukor, fűszerpaprika, morzsolt majoranna, ételízesítő (ízlés szerint)
  • 1 db tojás
  • 5 ek napraforgó olaj
  • 3-4 ek liszt


Elkészítés

A paprikákat magházától megtisztítjuk, a legegyszerűbb módszer, hogy a száránál fogva befelé nyomjuk, 
és így egy mozdulattal, kés nélkül tudjuk eltávolítani a csumát.
A gyorsrizst megfőzzük. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A töltelék hozzávalóit: rizs, darált hús, 
hagyma, fokhagyma, tojás és a fűszerek (só, bors, fűszerpaprika, morzsolt majoranna, ételízesítő, ízlés szerint) összekeverjük, jól összedolgozzuk.
A töltelékkel megtöltjük a paprikákat, a maradékból pedig vizes kézzel gombócokat formázunk.
Egy nagyobb lábasban olajjal és a liszttel zsemleszínű rántást készítünk, amit a paradicsomlével öntünk fel, majd hozzáadjuk a paradicsompürét és még annyi vizet, hogy megfelelő állagú legyen a paradicsomszószunk.
Ízlés szerint sóval és cukorral ízesítjük, majd amikor forr, beletesszük a paprikákat és a gombócokat. 
Fedő alatt, lassú tűzön puhára pároljuk (kb. 1-1,5 óra). Óvatosan szükséges csak néha megkeverni. A paradicsomszószt a megtöltött paprikával és főtt burgonyával tálaljuk.


További sertéshúsok | egytálételek | magyaros

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése