Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. május 10., szombat

Karfiolos csirkemell sajtmártással



Sok évvel ezelőtt, ha jól emlékszem, egy Nők lapjában találtam ezt a receptet és a kitépett lap évek múltán bekerült a saját recept füzetembe, melyet azóta már sokszor elkészítettem. Az idei szülinapi vacsorára is ezt készítettem a családomnak. A csirkemell, a zöldségek és a nem mindennapi sajtmártás nagyon jó kombináció együtt. Remélem kipróbáljátok és nektek is ízleni fog! :)

Hozzávalók 4-5 főre:

  • 1 kg karfiol
  • 50 dkg sárgarépa
  • 1 szál póréhagyma vagy 1 cs újhagyma
  • 1 cs petrezselyemzöld
  • 1 kg csirkemell filé
  • 20 dkg bacon szalonna
  • só, bors, ételízesítő
  • 2 ek liszt
  • sültcsirke fűszersó
  • 2 babérlevél
  • 1 doboz (8 darab) medvesajt
  • 3-4 dl tejszín
  • 2 dl tejföl
  • olaj


Elkészítés:

A sárgarépát megtisztítjuk és felkarikázzuk. A karfiolt szintén megtisztítjuk és rózsáira szedjük, megmossuk. Felforralunk kb. 2 liter vizet, 1 kis kanál sóval, babérlevéllel ízesítjük. Beledobjuk a karfiolt, fedő alatt kb. 5-6 percig roppanósra főzzük, majd szűrőlapáttal kiszedjük, lecsepegtetjük. Ebbe a főzőlébe szórjuk a répát és szintén kb. 5 percig majdnem puhára főzzük. Leszűrjük, hagyjuk kihűlni. A bacont felkockázzuk, a pórét (vagy újhagymát) megtisztítjuk és vékonyan felkarikázzuk. Olajon megpirítjuk  bacont, hozzáadjuk a hagymát, majd mérsékelt tűzön pároljuk. Ehhez öntjük a tejszínt, beledobjuk a sajtokat, gyakran kevergetve olvadásig forraljuk. Hozzáadjuk a tejfölt, ízlés szerint sóval, borssal, ételízesítővel fűszerezzük és jól összeforraljuk. 
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A csirkemelleket megtisztítjuk, leöblítjük, tetszőleges szeletekre vágjuk. Meghintjük borssal, sültcsirke fűszersóval és kevés lisztbe forgatjuk. Nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat és hirtelen a csirkemell szeletek mindkét oldalát elősütjük, majd egyenesen egy nagyobb tepsibe terítjük, és meglocsoljuk a pecsenyelével. A hússzeletek tetejére rendezzük a karfiolt, megszórjuk a répával, bevonjuk a sajtmártással, majd a sütő közepére helyezett rácson 180 fokon, kb. 45 percig sütjük. Apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva, hasábburgonyával tálaljuk. 
(Én burgonyapürével is készítettem már, szerintem így is nagyon finom.)

Tipp: a sajtmártást ízesíthetjük egy csokor petrezselyemzölddel, hús nélkül is finom egytálétel, akkor a zöldségek mennyiségét célszerű növelni (akár másfajta zöldségeket is adni hozzá), a tepsit pedig vajjal kikenni és zsemlemorzsával megszórni.

További csirkehúsok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése