Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. július 6., vasárnap

Hortobágyi húsos palacsinta


Nálunk a húsos palacsinták legismertebbje, amelynek semmi köze a Hortobágyhoz!
A hungarikumnak tartott ételt az 1958-as brüsszeli világkiállításra találták ki, pontosabban akkor kapta a hortobágyi nevet és a mai formáját (hogy a hússal töltött palacsinta a két végén betűrve öntik le a szafttal és pirítják le). A nevét a "végtelen" Alföld utáni tiszteletből kapta.
Ez valójában egy meleg előétel, hazai ételeink egyik kiválósága!
Aki kóstolta, az mind szereti, aki pedig még nem próbálta, az mindenképpen pótolja, garantáltan nem fog csalódni.

Hozzávalók 4 főre

Töltelékhez:
  • 70-80 dkg sertéshús (csirkemell is lehet)
  • 1 paradicsom
  • 1 zöldpaprika
  • 50 g erdélyi szalonna
  • 1-2 ek étolaj
  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kk őrölt pirospaprika
  • só-, bors-, ételízesítő ízlés szerint
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1-2 kk liszt
  • díszítéshez petrezselyem

A palacsintához:
  • 4 dl tej
  • 3 tojás
  • só, bors
  • 150 g finomliszt
  • 2 ek olaj 

Elkészítés

A megtisztított húst felkockázzuk. A paprikát kicsumázzuk és felaprítjuk a paradicsommal együtt.
A hagymát megtisztítjuk és apró kockára vágjuk. A füstölt szalonnát szintén apróra felkockázzuk, megpirítjuk.
Zsírjában megfonnyasztjuk a hagymát (ha szükséges 1-2 ek olajat adunk hozzá). Ezután hozzáadjuk a húst kissé megpirítjuk. Lehúzzuk az edényt a tűzről (hogy ne égjen meg a pirospaprika), majd megszórjuk vele és hozzáadjuk a feldarabolt zöldpaprikát és a paradicsomot. Fűszerezzük sóval, borssal, ételízesítővel és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Jól összekeverjük, és a tűzre visszatéve saját levében puhára pároljuk (30-40 perc), vagyis pörköltet készítünk.

Közben elkészítjük a palacsintákat: a tejben elhabarjuk a tojásokat, adunk hozzá 1-1 csipet sót és borsot és apránként hozzáadjuk a liszthez és simára keverjük. Lefedve egy kevés ideig pihentetjük. Egy közepes méretű serpenyőt vékonyan kikenünk olajjal a többit a masszához keverjük és kb. 8 db palacsintát sütünk belőle. Letakarva melegen tartjuk.

Kiszedjük a húst a levéből és apróra összevágjuk vagy megdaráljuk. A pörkölt levét botmixerrel egyneművé mixeljük (a hagyma, paprika, paradicsom darabok miatt). Így kicsit sűrűbb is lesz, majd elkeverjük benne a tejfölt és jól összeforraljuk.
Néhány kanállal adunk belőle az összeaprított húshoz, hogy jól kenhető masszát kapjunk.

Megkenjük vele a palacsintákat, batyuszerűen felhajtjuk, összetekerjük, és tűzálló tálba tesszük.
Megöntözzük a maradék tejfölös-paprikás mártással (ha túl híg, 1-2 kk liszttel összeforralva behabarjuk).

A palacsinták tetejét még kevés tejföllel meglocsolhatjuk és petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

Tipp: Előételnek számít, de mivel nagyon laktató, ezért ha tartalmas főétel követi, személyenként 1 palacsintát számítsunk! Nálunk főétel szokott lenni, ilyenkor 2 db palacsintát tálalok és általában valamilyen leves előzi meg.
További előételek | magyaros | sertéshúsok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése