Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. augusztus 27., szerda

Borsos tokány


A tokány a pörkölt távoli rokona. A csíkokra vágott hússal készülő ragut már régóta ismeri és használja a magyar konyha.
Sokféle változata létezik, van ahol pirospaprikával, szinte a pörkölttel megegyező módon készítik, máshol marhahúsból, és hallottam már azt is, ahol tejföllel készítik.
Nálunk anyukám így készítette és maradtam a hagyományoknál.

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 kg sertéscomb vagy tarja
  • 10 dkg császár szalonna
  • kb. 2-3 ek zsír
  • 1 db vöröshagyma
  • só-, bors-, ételízesítő-, majoranna ízlés szerint
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 db tv paprika
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 1 tk liszt

Elkészítés:

A megtisztított húst csíkokra vágjuk. A szalonnát bőr nélkül apróra vágjuk. A vöröshagymát kockára vágjuk a tv paprikával együtt.
A szalonnát lepirítjuk, majd hozzáadjuk a zsírt és a hagymát üvegesre pároljuk rajta. A húst hozzáadjuk és fehéredésig sütjük.
Fűszerezzük: sóval, borssal (bőségesen), ételízesítővel, majorannával, őrölt köménnyel. Az apróra vágott paprikát is az ételhez adjuk, a préselt fokhagymával együtt. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje és fedő alatt puhára főzzük. Amikor a hús megpuhult, a fedőt levéve hagyjuk a maradék vizet elfőni.
Egy kevés liszttel megszórjuk és még egyet forralunk rajta (így kicsit sűrűbb lesz a szaftja).
Mi most makarónival ettük, de bármilyen más tésztaköret vagy rizs passzol hozzá.

További Mama- és Anyukám receptjei ♥ | magyaros ételek | sertéshúsok | pörköltfélék | tokányok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése