Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. augusztus 29., péntek

Káposztás tészta



Vannak olyan olcsó, egyszerű, hagyományos ételek, amelyeket nem küldhetünk le a pályáról :), gasztronómiai forradalom ide vagy oda!
A káposztás kocka, avagy cvekedli, főleg házi gyúrt tésztából a toplistás. De ez nem csak erre a tésztás ételre, hanem bármelyik kedvencünkre is igaz. Házi tésztának nincsen párja, bizony sokkal finomabb. Hogy igazán jók legyenek az arányok a káposztás tésztánál, ideálisan kétszer annyi legyen a nyers káposzta tömege, mint a száraz tésztáé! 
És van még valami, ami vitákra adhat okot :). Sósan vagy cukrosan az igazi?
A válasz egyszerű: úgy fogyasszuk, ahogyan a legjobban szeretjük, és ne törődjünk mással. Halkan megsúgom én cukorral szeretem...


Hozzávalók 4 főre:
  • 5 ek napraforgó olaj
  • 1 kg káposzta (fejes)
  • 2 tk cukor
  • 1-2 kk bors (őrölt)
  • só ízlés szerint
  • 50 dkg tészta (fodros nagykocka)

Elkészítés:

A káposztát megtisztítjuk, külső leveleit leszedjük, négybe vágjuk. Nagylyukú reszelőn lereszeljük. Besózzuk és 15-20 percig állni hagyjuk. A cukrot kissé megpirítjuk, ráöntünk 4 evőkanál olajat.
Hozzáadjuk a levétől kinyomkodott káposztát. Világos zsemleszínűre pirítjuk, közben gyakran kevergetjük. (A káposzta megpirítása akár 45-50 percet is igénybe vehet.)
A végén amikor megpirult ízesítjük őrölt borssal.
Közben a tésztát kifőzzük (főzési idő 7-8 perc), leszűrjük, 1 evőkanálnyi olajjal elkeverjük. A pirított káposztát több részletben hozzáadjuk és alaposan összekeverjük.

Biztosan nem megszokott, de elárulom nektek, hogy én nem borssal, hanem cukorral szeretem a káposztás tésztát. Még kislány koromban a nagymamámnál ettem így, azóta is megmaradt ez a szokásom :)



Tippnek nem ajánlom, de ha jó ötletnek tűnik próbáld ki te is.
További tészták | hús nélküli ételek | menzakaja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése