Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. augusztus 20., szerda

Palócleves



Első hallásra igazi felföldi fogásnak tűnő leves, Pesten született. Gundel János az alkotója ennek a nagyszerű levesnek: állítólag a nagy palócként titulált Mikszáth születésnapjára készült efféle meglepetéssel. De több legenda is él a leves születéséről. Bárhogy is történt, Gundel fogása bevonult a magyar gasztronómia történelmébe és sokak számára él a mindennapokban. Az eredeti recept szerint ürü húsból (bárány) készül, de aki ódzkodik a faggyús hús ízétől, az nyugodtan készítheti marhahúsból vagy akár sertésből is. A kapor ki ne maradjon a palóclevesből!

Hozzávalók 5 főre:
  • 50 dkg marhahús (vagy báránycomb, vagy sertéscomb)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 30-40 dkg zöldbab (mirelit is jó)
  • 20-30 dkg burgonya
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 db paradicsom
  • 1 db tv paprika
  • 1 ek őrölt fűszerpaprika
  • só-, bors-, fűszerkömény-, ételízesítő ízlés szerint
  • 3 db babérlevél
  • 2 ek liszt
  • kb. 5 ek olaj
  • 1,5 dl tejföl
  • 1,5 dl főzőtejszín
  • 1 csokor friss kapor
  • kb. 1,5 l víz

Elkészítés:

A megtisztított húst kisebb kockára vágjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát apróra vágjuk. A sárga és a fehérrépát felkarikázzuk.
A burgonyát kockára vágjuk. A vöröshagymát az olajon megdinszteljük. Hozzádjuk a felkockázott húst, erős tűzön néhány percig pirítjuk. Majd lehúzzuk a tűzről és megszórjuk pirospaprikával és fűszerezzük: sóval, borssal, ételízesítővel, babérlevéllel, őrölt köménnyel, valamint a fokhagymával. Hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot és tv paprikát. 
Fedő alatt saját levében kb. 40 percig pároljuk.
Sűrű pörkölt alapot készítünk. Ha a hús már félig puha, akkor felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk készíteni, majd hozzáadjuk a répákat, és kis idő múlva (10-15 perc), hozzáadjuk a burgonyát is.
Ha szükséges még utána ízesítjük. Amikor majdnem megpuhultak a zöldségek, akkor a zöldbabot is a leveshez adjuk és mindent puhára főzünk. A tejfölt és a tejszínt egy kevés vízzel és a liszttel csomómentesre keverjük. A végén szedünk hozzá egy merőkanállal a forró levesből, jól elkeverjük, majd  a forrásban levő leveshez adjuk és néhány perc alatt összefőzzük. Finomra vágott kaporral megszórva esetleg még tejföllel meglocsolva tálaljuk.
A friss kenyér elengedhetetlen hozzá.



További magyaros ételek | levesek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése