Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. október 28., kedd

Gnocchi


Aki már kóstolt finom mártással kínált gnocchit, biztos, hogy a kedvencei közé sorolja!
Nem is véletlen, hogy az olasz vendéglők, trattoriák népszerűségi listáján előkelő helyet foglal el és világszerte népes rajongótábora van.
A gnocchi (ejtsd: nyokki) tésztájának bevált alapreceptje kevés összetevőt tartalmaz: burgonya, liszt, tojás és kevés só kell hozzá. Kerülhet a tésztájába sajt vagy zsemlemorzsa. Színesítheti és ízesítheti zöldségpüré. A különféle mártásokkal tálalt gnocchi sokféleképp és nagyon egyszerűen elkészíthető házilag is. Ráadásul egyike az igen költséghatékonyan asztalra varázsolható tartalmas, mégis különleges fogásoknak!
Tehát a gnocchi tulajdonképpen az olasz galuska, vagy nudli. Érdemes otthon elkészíteni, puhább és finomabb, mint a bolti változat. 
Én így készítettem:

Hozzávalók 6-8 főre:
  • 1,2 kg burgonya
  • 2 db tojás
  • 2 ek reszelt parmezánsajt
  • 1 tk só
  • fél kk bors
  • 35 dkg finomliszt

Elkészítés:

A megmosott burgonyát sós vízben, héjában megfőzzük. Amikor a burgonya puhára főtt leszűrjük, hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk a héját. Egy burgonya nyomóval áttörjük, hozzáadjuk a tojást. Ízesítjük sóval borssal és a reszelt parmezánnal. A liszttel meghintjük és összegyúrjuk. Lágy, rugalmas tésztát kapunk. A tésztából kisebb darabokat szakítunk és lisztezett munkalapon, ujjnyi vastag rudakat sodrunk belőle. A rudakat feldaraboljuk:  egy késsel vágjunk kb. 2 cm-es darabokat a tésztából:




Most jön a trükk: egy villával minden egyes levágott darabkát finoman a lisztezett villa hátával megnyomjuk (ne lapuljon nagyon szét, de belekerüljön a villa lenyomata és szép bordák legyenek rajta).



A kész gnocchikat kb. 15 percig pihentetjük. Közben kb. 3-4 liter vizet forralunk. A tésztákat ebben a bő, sós vízben kifőzzük. Akkor jó, amikor feljönnek a víz felszínére. (Vigyázat! Ez nagyon gyorsan megtörténik, kb. fél perc! Nem kell, hogy szétfőjön!) Ekkor leszűrjük és a tetszőlegesen készített szószba forgatjuk. (Ha nem használjuk fel azonnal, akkor kevés olivaolajjal elkeverjük a leszűrt gnocchikat, hogy ne ragadjon össze.)



További tészták | köretek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése