Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. november 16., vasárnap

Amerikai mogyorós pulykamell



Az egzotikus és különleges ízek kedvelői bizonyára imádni fogják. 
Fel-fel üti a fejét az utóbbi időben ez az amerikai filmekből ismert és enyhén félt alapanyag. A sós földimogyorót snack-ként fogyasztó magyarok számára nehezen elképzelhető, hogy mogyorót krémesen, kenyérre kenve süteményekben vagy főételekben ízesítőként eszik az Újvilágban.
A mogyoróvajnak két fajtája létezik, a krémes és az enyhén darabos. A mogyoróvaj már magában édes és sós egyszerre, ez a kettős alaptermészet további ízeket kíván és hív maga mellé: például a savanyút, a csípőset, vagy éppen kiemeli a meglévő kontrasztot. Így jönnek létre a legklasszikusabb amerikai szendvicsek is! De húsokkal párosítva, kiváló ételek készülhetnek a hozzáadásával. 
Íme egy recept a sok közül, én ezt készítem leggyakrabban:

Hozzávalók 4 főre:

  • 70-80 dkg pulykamell filé
  • 1 ek pulykafűszer ízlés szerint
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 4 szál zöld újhagyma
  • 5 ek olaj
  • 10 dkg tisztított mogyoró
  • 3 ek mogyoróvaj
  • kb. 1-1,5 dl tejszín
  • só-, bors ízlés szerint

Elkészítés:

A megtisztított húst szeletekre vágjuk és a pulyka fűszerkeverékkel ízesítjük. A kicsumázott paprikát vékony csíkokra vágjuk. A megtisztított hagymát felkarikázzuk. Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat és a húsokat mindkét oldalukon majdnem készre sütjük benne. Majd kivesszük a serpenyőből és félretesszük. A serpenyőben visszamaradt olajra rátesszük a paprikát és a hagymát. Kb. 10 percig pirítjuk, majd megszórjuk az apróra darabolt mogyoróval és még néhány perc pirítás után, hozzáadjuk a mogyoróvajat és kb. 2 dl vizet. Felforraljuk, ízesítjük sóval, borssal, majd visszatesszük a hússzeleteket és így együtt még kb. 10 percig pároljuk. Amikor a hús teljesen puha, felöntjük a tejszínnel és 2 perc alatt összeforraljuk. Fóliában sült burgonyával tálaltam. (A megtisztított burgonyákat külön-külön alufóliába csomagoltam és 200 fokon készre sütöttem.)



További pulykahúsok | nemzetek ételei

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése