Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. november 28., péntek

Babfőzelék virslivel


Nálunk a főzelék, zöldségekből készült főfogás, ami nem köret!
Szinte bármiből készülhet, tálaláskor sült vagy rántott húsokkal, fasírttal, sült kolbásszal, de akár tükörtojással ún. "feltéttel" szervírozzák.
A bab az emberiség egyik legrégebbi tápláléka. Ez a rostban, fehérjében gazdag, könnyen eltartható zöldség a téli konyha egyik legfontosabb energia forrása volt, évezredeken keresztül, és a mai napig igen fontos alapanyaga a világ konyháinak!
A magyarok számára talán a babgulyás és a babfőzelék a legismertebb változat.
Íme a mindenki számára ismert babfőzelék:

Hozzávalók 4 főre:

  • 40 dkg száraz fehérbab (vagy tarkabab)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 0,5 dl olaj
  • kb. 3-4 ek liszt
  • 1 dl tejföl
  • 2-3 db babérlevél
  • só-, bors-, ecet ízlés szerint
  • 2 ek őrölt fűszerpaprika


Elkészítés:

A babot előző este többször átmossuk, majd hideg vízbe beáztatjuk. Másnap leszűrjük, majd annyi hideg vízzel feltesszük főni, ami ellepi. Amikor a víz felforrt, akkor beletesszük a babérlevelet. Fedő alatt puhára főzzük, közben az elpárolgott vizet pótoljuk. (Főzés közben ne adjunk sót vagy ecetet hozzá, mivel ezektől nehezebben puhul meg a bab!)
Elkészítjük a rántást: az olajat felforrósítjuk, beletesszük az apróra vágott vöröshagymát és megdinszteljük. Ezután hozzáadjuk a lisztet, fehéredésig pirítjuk, végül a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. A tűzről levéve, meghintjük az őrölt fűszerpaprikával, elkeverjük és felengedjük 1-2 dl vízzel.Belekeverjük a tejfölt is. A rántással besűrítjük a főzeléket, és újra felforraljuk. Ízlés szerint sóval, borssal, ecettel ízesítjük.
Feltétnek most csak sült virslit tálaltam, de nagyon szeretjük fasírttal vagy sült oldalassal is.

Tipp: Amikor a bab megpuhult, lehet bele tenni karikára vágott füstölt kolbászt, vagy debrecenit is. Finom, jó ízt ad neki.



További főzelékek | Mama- és Anyukám receptjei ♥ | menzakaják

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése