Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. november 23., vasárnap

Édes savanyú kínai csirke



Kezdő háziasszony koromban nagy előszeretettel vásároltam az üveges, kész mártásokat. Ezt a fajtát, az édes-savanyút nagyon szerettük, pedig nem vagyok híve az ilyen kész termékeknek. Úgy gondoltam, hogy nem lehet nagy ördöngősség elkészíteni. Valóban nem az, sőt!
Ha egyszer elkészíted otthon, az édes-savanyú csirkét, tuti nem fogsz többet a gyorskajáldában ilyet enni! Sertésszűzzel készítve is ki lehet próbálni, aki nem csirkemellből szeretné.

Hozzávalók 4 főre:

  • 70-80 dkg csirkemell
  • 4 ek szójaszósz
  • 2 ek Worchester szósz
  • 1 ek Sherry ecet
  • 2 ek barna cukor
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 2 ek olaj + 2 ek szezámolaj
  • 4 ek ketchup
  • 5 dkg sűrített paradicsom
  • 3 db sárgarépa
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 1 db nagy vöröshagyma
  • 50 dkg ananász konzerv (1 doboz)
  • 1 dl ananászlé
  • 5 dkg friss gyömbér
  • 1 kk chili paprika
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só-, bors-, ételízesítő ízlés szerint

Elkészítés:

A csirkemellet megtisztítjuk és kb. 1 cm-es csíkokra vágjuk, majd szója- és Worchester szósszal leöntve hűtőbe tesszük 2-3 órára pácolódni. (Nekem egy éjszakát szokott állni. Így a kényelmesebb: előző este bepácolni.) A hagymát fél karikára, a répát és a paprikát egyenlő vékony csíkokra vágjuk. A gyömbért is apróra daraboljuk. A hagyma szeleteket a napraforgó olaj és szezámolaj keveréken megpirítjuk. Amikor barnulni kezd, hozzáadjuk a répát és megszórjuk a barna cukorral. Kicsit karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a csirkemell csíkokat és a paprikát. Fűszerezzük sóval, borssal, ételízesítővel, zúzott fokhagymával és apróra vágott friss gyömbérrel, chili paprikával. Fontos, hogy az édes, a savanyú és a mérsékelten csípős ízhatás együttesen kell érvényesüljön! Hozzáöntjük a Sherry-t és a ketcupot, valamint a sűrített paradicsomot. Kevés vizet adunk hozzá és wokban összefőzzük az alapanyagokat. Amikor majdnem kész, beletesszük az apróra darabolt ananászt és az ananászlevet is. Jól összeforraljuk. A keményítőt elkeverjük néhány kanál hideg vízzel és besűrítjük vele a szószt. Párolt rizzsel tálaljuk.





További csirkehúsok | nemzetek ételei

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése