Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. november 30., vasárnap

Madártej



A madártej eredetileg egy francia desszert.
Egyik gyerekkori kedvencem!
A madártejnél is fontos a minőségi hozzávalók használata: a friss házi tojás, igazi vanília rúd, ja, és nem készen kapható pudingból készíteni! A madártej készítésének két lényeges mozzanata van, amit sajnos könnyen elronthatunk: az egyik a habgaluskák főzése, a másik a tojás sárgából főzött krémben nem szabad a sárgájának kicsapódnia. Szerintem a tökéletes habgaluska titka, a jól felvert tojáshab és a másik pedig a meleg tej! (Ami nem szabad, hogy felforrjon, csak forrás közelébe kell melegíteni és maradjon is ezen a hőmérsékleten.)

Hozzávalók 4-5 főre:

  • 1,5 l tej
  • 5 tojás
  • 1 db vanília rúd
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 ek porcukor
  • 2 ek liszt


Elkészítés:

A tejet egy vastag aljú (ha van teflon) edénybe öntjük. A vanília rudat felhasítjuk, a magokat belekaparjuk a tejbe és a héját is beletesszük. Melegíteni kezdjük a tejet, ügyeljünk, hogy ne forrjon fel! (Ha mégis felforr, akkor le kell húzni a tűzről és várni kicsit, amíg lehűl.) A bőrt leszedjük a tej tetejéről. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. Ekkor hozzáadjuk a porcukrot és még tovább verjük. (A hab akkor jó, ha egy késsel "felszeletelhető".) A tejbe egy evőkanál cukrot és a vaníliás cukrokat belekeverjük. A tojáshabot vizes evőkanállal szaggatjuk a meleg tejbe. Fedő nélkül kb. 1 percig főzzük egyik oldalán, majd megfordítva újabb egy percet a másik oldalon. Annyi galuskát szaggassunk, hogy legyen hely, mert kicsit megdagadnak főzés közben. Szűrő kanállal egy külön tálra óvatosan félretesszük a kész habgaluskákat. Ha készen vagyunk, akkor a tejet átszűrjük. A tojás sárgájához adjuk a maradék kristálycukrot. Gépi mixerrel vagy kézi habverővel habos, fehérre keverjük, hozzáadjuk a lisztet is és csomómentesre dolgozzuk. A forró tejet beleöntjük egy szűrőn át a cukros tojás sárgába, jól elkeverjük, majd az egészet visszaöntjük a forralóedénybe. Állandóan kevergetve, óvatosan, lassan felforraljuk, míg kissé besűrűsödik. Kihűtjük a krémet és a várakozó habokra öntjük.
Esetleg csokidarával vagy mazsolával is díszíthetjük. Hidegre hűtve tálaljuk.



További desszertek | Mama- és Anyukám receptjei ♥

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése