Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. november 13., csütörtök

Muszaka



Ha nincs időnk, el se kezdjük! 
Egy jó muszaka elkészítése időigényes, nem véletlenül a görögöknél is ünnepi étel. Előnye viszont, hogy mivel sütőben összesütött rakott padlizsánról van szó, akár előző nap is összerakható.
A neve arab eredetű, Törökországban és a Közel-Keleten is készítik.

Hozzávalók 6 főre:

  • 3 db padlizsán (kb. 1 kg)
  • 1 kg burgonya
  • 0,5 kg paradicsom
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só-, bors-, oregánó-, bazsalikom ízlés szerint
  • 4 ek olaj + a sütéshez
  • 0,5 kg darált marhahús (vagy bárány)
  • 1 konzerv sűrített paradicsom (140 g)
  • 1 kk cukor
  • 0,5 kk őrölt fahéj
  • 1 db tojás
Besamelhez:
  • 10 dkg reszelt gouda sajt
  • 2 tojás sárgája
  • 40 g vaj
  • kb. 4 ek liszt
  • 6 dl tej
  • só-, bors-, szerecsendió ízlés szerint


Elkészítés:

A padlizsánokat megmossuk, szárukat leválasztjuk és hámozatlanul kb. fél centi vastagon felkarikázzuk. Alaposan besózzuk és kb. 1 órán át állni hagyjuk, hogy kesernyés levét kiengedje. A burgonyát héjában megfőzzük, leszűrjük, hűlni hagyjuk, majd hámozás után karikára vágjuk. A paradicsomot szintén karikára vágjuk. A hagymát és fokhagymát finomra vágjuk. Elkészítjük a húsos ragut: a 3 ek olajban a hagymákat megfonnyasztjuk, rádobjuk a darált húst és kb. 5 perc alatt megpirítjuk. Ezután hozzáadjuk a sűrített paradicsomot és a fűszereket: cukrot, fahéjat, bazsalikomot, oregánót, sót és borsot. Fedő nélkül még 10-15 percig élénk tűzön addig pirítjuk, ameddig a leve teljesen elfő. Amikor kihűlt összedolgozzuk egy darab tojással.

Elkészítjük a besamelt: a vajban sárgára pirítjuk a lisztet és simára keverjük a forró tejjel. Mérsékelt tűzön, sűrűsödésig főzzük, majd langyosra hűtjük. Ízlés szerint a fűszereket is hozzáadjuk: sót, borsot, szerecsendiót, majd a 2 tojás sárgáját és végül a reszelt sajtot.

A padlizsán szeleteket alaposan lecsepegtetjük, kicsit kinyomkodjuk, majd kevés olajban, több részletben kisütjük.

Végül összeállítjuk az ételt: a sütőt 200 fokra előmelegítjük, az 1 ek olajjal kikenünk egy közepes méretű tepsit.  Aljára tesszük a karikára vágott burgonya felét, picit sózzuk, majd beterítjük a padlizsán felével.
Rásimítjuk a húsragut, elkenjük rajta a besamel felét, aztán a maradék padlizsán következik:


Ezután újra burgonya, majd a felkarikázott paradicsom jön:


A megmaradt besamel mártással zárjuk a rétegezést:


A forró sütőben kb. 50 percig sütjük. Tálalás előtt 10 percig hűlni hagyjuk, majd kockára vágva tálaljuk.




További marhahúsok | nemzetek ételei | rakott ételek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése