Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. november 8., szombat

Sült oldalas


"Zsíros fogás", nem éppen diétás, viszont könnyen elkészíthető és a legtöbb magyar családnál gyakran előfordul ez a jellegzetes ízű,húsos finomság. 
Külön élvezet és ráadás, hogy a dermedt zsírja kenyérrel fogyasztva szintén isteni!

Hozzávalók 4 főre:


  • 1,5 kg sertés oldalas
  • 2 fej vöröshagyma
  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • só, bors, őrölt kömény ízlés szerint
  • kb. 2 ek sertés zsír
Körethez:
  • kb. 1 kg héjában főtt burgonya
  • 1 cs petrezselyemzöld

Elkészítés:

Igyekszem a hentesnél egyenletes vastagságú és szélességű oldalast választani. Otthon daraboljuk egyforma méretű szeletekre, nagyjából 2 csontonként vágjunk le egy-egy darabot. Alaposan sózzuk, borsozzuk és őrölt köménnyel ízlés szerint megszórjuk minden oldalát. Ezután sertés zsírral kikent tepsibe tesszük és 1-2 dl vizet öntünk a húsok alá. A fokhagymát nagyon apróra vágjuk és megszórjuk a húsokat vele. A vöröshagymát négybe vágjuk és a hús köré dobáljuk.
Alufóliával lefedjük, és 160 fokra (hőlégkeveréses) előmelegített sütőbe tesszük, kb. 2 órát pároljuk (ha szükséges, közben a vizet pótoljuk). Ezután a fóliát levesszük, a hús közé tesszük a félbe vágott főtt burgonyákat, majd 200 fokon még kb. 20 percig sütjük. Közben megforgatjuk a húsokat, hogy mindenhol egyformán piruljon. Legtöbbször így együtt a burgonyával tálalom, amit apróra vágott, friss petrezselyemzölddel megszórok.
Amikor külön készítek köretet hozzá, akkor megmarad a finom ízletes sült hús zsír és friss kenyérrel nagyon szeretjük tunkolni :)

Most paradicsom salátát készítettem mellé, de bármilyen más savanyúság (pl. kovászos uborka) is kiváló hozzá.

További sertéshúsok | sülthúsok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése