Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. december 7., vasárnap

Hollandi mártás



A klasszikus mártások egyike a hollandi mártás, ami egy csodálatosan sima, könnyed és ízletes.
Enyhén fanyar ízű, habos állagú, sárga színű. Tökéletesen illik zöldségekhez, tojásételekhez és párolt halakhoz. Néhány csepp zsiradék és folyadék (víz, citromlé, ecet) összekeverésével készül, tojássárgáját is hozzáadva, ami összetartja a keveréket. Íme:

Hozzávalók 2 adag:
  • 1 ek fehérborecet
  • 1 ek víz
  • 2 tojássárgája
  • 1/2 tk fehérbors
  • 125 g vaj
  • 1/4 citrom leve
  • 1 csipet cayenne bors
  • só ízlés szerint

Elkészítés:

Tegyük az ecetet, a vizet és a borsot egy kisebb lábasba és forraljuk fel. Kis lángon forraljuk, ameddig egy kevés el fő belőle. Vegyük le a tűzről, hagyjuk kihűlni és szűrjük le egy hőálló edénybe. Adjuk hozzá a tojássárgáját és keverjük össze. Majd egy fazékba forraljunk vizet, tegyük az edényt a víz tetejére úgy, hogy az alja a víz fölött legyen. Addig keverjük a mártást, ameddig besűrűsödik és krémes állagú lesz. Ezután  tegyük az edényt egy nedves konyharuhára, hogy ne mozduljon el és lassan adjuk hozzá a lágy vajat és addig keverjük, amíg sűrű, csillogó lesz. A végén adjuk hozzá a citromlevet és ízesítsük fehér- és cayenne borssal. Azonnal frissen, melegen tálaljuk.



További szószok-mártások

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése