Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. december 28., vasárnap

Moszkauer



Sokan csak a cukrászdákból ismerik, ahol borsos áron kínálják!
A narancsgrillázs lepény nem biztos, hogy mindenkinek ismerős lenne, viszont moszkauerként többen ismerik már.
Igazi ünnepi desszert, bármilyen alkalomról legyen is szó. Sőt a közeli rokona a Florentin nevű apró tallér is, világszerte nagy kedvenc. A moszkauer valójában narancsos grillázs, de tojás nélkül készül, tejszínnel előbb egy lábasban kezdi útját, majd sütőlemezen adagolva folytatja. Végül csokoládémázzal teljesedik ki. Az íze változik, ha mandula, dió, és / vagy mogyoró képezi az alapját. Lehet kísérletezni az arányokon, nem bonyolult elkészíteni. A végeredmény biztosan nem okoz csalódást!

Hozzávalók:

  • 2 dkg mandula
  • 3 dkg dió
  • 10 dkg kandírozott gyümölcskockák (vegyes gyümölcs, de narancs is legyen benne)
  • (ha nincs benne narancs, akkor 5 dkg tetszőleges kandírozott gyümölcs és 5 dkg finomra aprított kandírozott narancshéj)
  • 0,5 dl habtejszín
  • 5 dkg vaj
  • 3 dkg finomliszt
  • 5 dkg cukor
Bevonathoz:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 ek olaj

Elkészítés:

A diót és a mandulát durvára vágjuk. A kandírozott gyümölcsöt apró kockákra vágjuk, ha nincsen olyan szerencsénk, hogy már eleve úgy vásároltuk :). Ezután egy lábasban a vajat, a tejszínt és a cukrot folyamatos keverés mellett összeforraljuk. A tűzről lehúzva hozzákeverjük a diót és a mandulát, valamint a kandírozott gyümölcskockákat és a lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsibe teáskanálnyi kupacokat halmozunk a tésztából. Ne rakjuk túl szorosan őket, maradjon hely közöttük! Ezután a kis halmokat a kanál hátuljával lelapítjuk, majd 170 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses), kb 10 - 12 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, csak azután vesszük ki őket:




A darabokra tört csokoládét vízgőz felett összeolvasztjuk az olajjal. A kihűlt korongok alját a csokiba mártjuk, vagy kanállal szépen óvatosan kenünk a csokiból az alsó felére. Nekem az utóbbi módszerrel sikerült. A máz nélküli oldalukkal lefelé rácsra sorakoztatjuk a moszkauereket.
Várjunk, hogy a csoki megdermedjen. Ebből az adagból nekem 22 darab lett.



További sütemények | gyümölcsös sütemények | Karácsonyi ünnepi ételek | Ünnepi asztal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése