Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2015. június 10., szerda

Olasz paradicsomos fusilli tészta






Ez egy hipergyors és finom tészta recept. Csak pár perc és kész is van!
Igazi klasszikusnak számít, és gyerekkörökben is igen népszerű a paradicsomszószos tészta. Ez egy alaprecept, viszont megbolondítható még többféle fűszerrel is (pl: oregáno, zsálya, stb.), illetve a paradicsomszószhoz tehetünk apróra kockázott sült húst, halkonzervet, húsos szalonnát, vagy akár maradék felvágottat, kolbászt is.
Íme az alaprecept:

Hozzávalók 4 főre:

  • 40 dkg fusilli (orsó) tészta
  • 1 db vöröshagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • só-, bors, oregánó, bazsalikom, kakukkfű, cukor ízlés szerint
  • kb. 5 ek olivaolaj
  • 1 doboz darabolt paradicsom konzerv (400 g)
  • 1 doboz paradicsom sűrítmény (140 g)
  • 1 csokor friss bazsalikom

Tálaláshoz: 

  • 5 dkg reszelt parmezán sajt


Elkészítés:


Az olivaolajon az apró kockára vágott vöröshagymát kicsit megpároljuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Párszor átkeverjük és 1-2 perc után hozzákeverjük a paradicsom konzerveket. (Néha egy kevés vörösborral meglocsolom a szószt.) Ízesítjük sóval, borssal, oregánóval, bazsalikommal, kakukkfűvel és kevés cukorral.
Közepes lángon kb. 10 perc alatt összefőzzük. Közben a előírásnak megfelelően kifőzzük a tésztát. (Ha olyan kedvem van, spagettivel is szoktam készíteni.) Arra vigyázzunk, hogy a tészta al dente legyen, vagyis nem teljesen puhára főzzük, hanem "haraphatóra". (Az al dente főzés a hagyományos magyar ízléssel némiképp ellentétes, sokaknak inkább nem elkészült tésztát jelent. Ugyanakkor az olasz konyha egyik alapja, tehát Olaszországban nem találkozunk olyan főtt tésztával, vagy rizottóban feltálalt rizzsel sem, ami ne al dente lenne elkészítve.)
Tehát, amikor a tészta elkészült, leszűrjük, de nem engedünk rá hideg vizet! A forró tésztára szedjük a szintén forró paradicsom szószt, amit előtte friss bazsalikommal is ízesítettünk. Reszelt parmezán sajttal bőségesen megszórva tálaljuk.



További nemzetek ételei | tészták | hús nélküli ételek

1 megjegyzés:

  1. Ezek a legkiválóbb tészták. Ízre finomak, laktatók, elkészítésük egyszerű, s nem utolsó szempont, hogy viszonylag olcsók.

    VálaszTörlés