Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2015. október 16., péntek

Bakonyi húsos palacsinta



Ha azt látjuk egy étlapon, hogy egy étel bakonyi módra készül, biztosak lehetünk, hogy gomba van benne. Valószínűleg onnan az elnevezés, hogy a Bakonyban finom erdei gombák teremnek bőséggel. A bakonyi mártás, tejfölös-tejszínes gombás ragu, hagymával, fokhagymával, pirospaprikával, paprikával és paradicsommal. Illik minden húsféléhez: csirkéhez, pulykához, marhához, sertéshez, de még a vadakhoz is. Ha többféle gombából készül, akkor még ízletesebb lehet. Különleges ízt érhetünk el, ha vegyes erdei gombakeverék is kerül a raguba. Én egyedül a konzerv gombát nem kedvelem, általában sem, de ehhez az étel elkészítéséhez főként. 
A húsos palacsinta önmagában is nagyon finom, de a bakonyi mártással egy kiváló ebéd születhet.

Hozzávalók 4 főre:

  •  darab sós palacsinta
  • kb. 0,5 kg csirkecomb
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olaj
  • 1 db tv paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 púpozott ek őrölt fűszerpaprika
  • 2 ek tejföl
  • só-, bors ízlés szerint

Mártáshoz:
  • 40 dkg gomba
  • 2 dkg szárított vargánya
  • 2-3 ek rókagomba krémlevespor
  • 2 ek tejföl
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olaj
  • só-, bors ízlés szerint
  • 1 tk őrölt fűszerpaprika


Elkészítés:

A szárított gombát langyos vízbe beáztatjuk.  A csirkecombokat kicsontozzuk, bőrét lehúzzuk és a húst felkockázzuk. A felaprított vöröshagymát olajban üvegesre pároljuk, a tűzről félrehúzva megszórjuk az őrölt fűszerpaprikával. Hozzáadjuk a húst, és a szintén kockára vágott paprikát és paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, kevés vizet hozzáadva puhára főzzük a pörköltet. A kész pörköltből a húst ledaráljuk vagy aprítjuk és kevés szafttal és tejföllel lazítjuk. A tölteléket elosztjuk a palacsintákon  és a két oldalát behajtva felgöngyöljük őket.
Elkészítjük a gombamártást: a gombát felszeleteljük, a szárított gombát leszűrjük. A hagymát apróra vágjuk és olajon megfuttatjuk, pirospaprikával megszórjuk. Hozzáadjuk a gombákat. Sózzuk, borsozzuk, és a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. Rövid idő alatt puhára pároljuk, adjunk hozzá a maradék pörköltszaftból néhány kanállal, majd a végén a rókagomba krémleves porral és tejföllel besűrítjük. Adagonként két palacsintát tányérra teszünk és ezzel az isteni ízletes gombamártással tálaljuk.



További csirkehúsok | magyaros

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése