Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2016. augusztus 27., szombat

Stroganoff sertéscsíkok krokettel




A stroganoff módra egy klasszikus gyöngyhagymás, uborkás, gombás szósz, ami bármilyen húsfélével jól működik együtt. Eredetileg bélszínből készül, de csirkemellből, szűzpecsenyéből is nagyon finom. 
A stroganoff bélszín egy orosz grófi családról kapta a nevét, de francia szakács a megalkotója. Bár az éttermekben csiperkegombából készítik, eredetileg vargányát használtak hozzá.
Nagyon szeretem, isteni finom, csodás ízek kombinációja.

Hozzávalók 4 főre:

  • 60 dkg sertéskaraj vagy szűzpecsenye (vagy bélszín)
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 db ecetes uborka
  • 40 dkg csiperkegomba
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 5 dkg vaj
  • 1 db babérlevél
  • 2 ek liszt
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 2 ek paradicsompüré
  • 2 ek olaj
  • 20 dkg gyöngyhagyma
  • 2 dl tejszín
  • 1 dl tejföl
  • só-, bors ízlés szerint
  • 1 ek mustár
  • 1-2 kk citromlé
  • 1 cs petrezselyemzöld



Elkészítés:

A húst hártyáitól megtisztítjuk, leöblítjük és szárazra töröljük. Körülbelül 2 cm-es csíkokra vágjuk. A zöldségeket megtisztítjuk. A gombát szeletekre, a hagymát finomra, az uborkát vékony csíkokra vágjuk. A szalonnát is felkockázzuk és a hagymával, olajjal együtt üvegesre pirítjuk, a vajat is hozzáadjuk. Megszórjuk a húst a liszttel és a hagymára dobjuk, kevergetve néhány percig pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a gombát, a babérlevelet, a paradicsompürét és a gyöngyhagymát, valamint a bort is. Ízesítjük sóval, borssal ízlés szerint. Ezután fedő alatt, mérsékelt tűzön körülbelül 30 perc alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk az ecetes uborkát is. Végül a tejszínt és a tejfölt kikeverjük a mustárral és a citromlével, majd a húshoz öntjük. Egyet forralunk rajta és apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálalhatjuk is. Krokett, párolt rizs, vagy akár metélt tészta is kiváló körete lehet.

Tipp: Az étel eredetileg bélszínből készül, de bátran készíthetjük - mint most én is - sertéshúsból, illetve csirkemellből is.



További sertéshúsok | tokányok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése