Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2016. szeptember 3., szombat

Epres marcipános torta




Gyors, egyszerű, könnyen elkészíthető, mégis nagyon finom - így jellemezném röviden :).
Egy vajas tésztán marcipánkrém, olvasztott csokoládéval és vaníliakrémmel, a tetején pedig ropogós, édes, friss eper... azt hiszem nem is kell ettől több, ez így egy szuper kombináció!
Flávió kisfiam 12. születésnapjára készült, többször is említettem már, hogy neki az eper a kedvence. Szerettem volna őt meglepni, nagyon sok szeretettel készítettem, a szívem-lelkem benne volt. Talán ezért lett nagyon finom, próbáljátok ki ti is!

Hozzávalók (28 cm-es tortaformához) 7-8 főre:

A tésztához:

  • 37 dkg liszt
  • 30 dkg vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 10 dkg cukor

A vaníliakrémhez:

  • 1,5 dl tej
  • 2 dl habtejszín
  • 3 púpozott ek étkezési keményítő
  • 3 db tojássárgája
  • 1 tk vanília aroma
  • 3 ek cukor

A töltelékhez:

  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg marcipán massza
  • 2 db tojássárgája

További hozzávalók:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • kb. 60 dkg eper
  • 1 csomag színtelen tortazselé
  • 1 ek vaj (a tortaforma kikenéséhez)




Elkészítés:

A vajas tészta hozzávalóit: a lisztet, a vajat, a tojássárgáját és a cukrot összegyúrjuk és fóliával lefedve 30 percig a hűtőben pihentetjük. A töltelékhez a cukrot kikeverjük a lágy vajjal, a tojássárgájával és a reszelt marcipánnal. A vaníliakrém hozzávalóit egy fazékba tesszük és alaposan kikeverjük. Majd alacsony hőmérsékleten összemelegítjük (ne forraljuk, mert összeugrik a tojássárgája) amíg besűrűsödik. Hagyjuk kihűlni. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és kibélelünk vele egy vajjal kikent, körülbelül 28 cm-es tortaformát. Simítsuk bele a tölteléket és 200 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 20 perc alatt megsütjük, majd hűlni hagyjuk. Ez idő alatt a csokit vízfürdő felett megolvasztjuk  és megkenjük vele a süteményt. Ezután a vaníliakrémet óvatosan rákenjük a csokoládéra. A tetejét ízlésesen kirakjuk az eperrel és bevonjuk színtelen tortazselével, hogy szép fényes legyen. Néhány órát a hűtőben pihentetjük és utána szeletelhetjük.



További torták | sütemények | gyümölcsös sütemények

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése