Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2017. február 18., szombat

Joghurtos-mascarponés erdei gyümölcsös pite




Nem igényel nagy rákészülést és sok időt sem az elkészítése és csak a tésztáját kell sütni. 
Nyáron természetesen friss gyümölcsből készítem, de nem ront az értékén, ha mirelitből készül.
Isteni a joghurt és a mascarpone együtt egy krémben, olyan könnyed és nem túl édes.
Érdemes kipróbálni!

Hozzávalók 7-8 főre (28 cm-es tortaforma):

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1 tk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 3 ek tejföl

A töltelékhez:

  • 40 dkg natúr görög joghurt
  • 25 dkg mascarpone
  • 1 citrom reszelt héja
  • kb. 5 ek porcukor
  • 2 csomag Dr. Oetker Zselatin fix
  • 60 dkg erdei gyümölcs
  • 4-5 ek cukor (ízlés szerint több is lehet)
  • 2 tk étkezési keményítő

A tetejére:

  • 2-3 dkg mandula


Elkészítés:

Egy nagyobb tálba tesszük a lisztet, a sütőport, a csipet sót és összekeverjük. Hozzáadjuk a vajat és a liszttel a kezünkkel összemorzsoljuk, hogy egynemű legyen. Ezután hozzáadjuk a tejfölt is. A lényeg, hogy a tészta ne legyen ragacsos. Ha mégis, akkor kevés lisztet adjunk még hozzá. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk és a sütőpapírral kibélelt pite formába tesszük. Próbáljuk úgy elosztani a tésztát, hogy egy kicsi a peremére is jusson. Néhány helyen megszúrkáljuk egy villával és 180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 20 percig sütjük.
Ez idő alatt elkészítjük a gyümölcsös tölteléket: egy lábasba tesszük a gyümölcskeveréket a cukorral és pár perc alatt összeforraljuk, majd kevés vízzel kikevert étkezési keményítővel besűrítjük. A tésztát és az erdei gyümölcsös szószt is hagyjuk kihűlni. A mascarponét elkeverjük a joghurttal és a porcukorral. Végül hozzáadjuk  a zselatin fixet és alaposan összekeverjük az egész krémet. A legvégén hozzáadjuk a gyümölcs felét, de nem kell teljesen elkeverni! Maradjon fehér rész is a krémben. Az elkészült tésztát egy szép tányérra helyezzük, majd öntsük a krémet a tésztába. A tetején elosztjuk  a maradék gyümölcsöt, és  a korábban száraz serpenyőben megpirított mandulával megszórjuk.





  További sütemények | gyümölcsös sütemények | torták

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése