Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2017. május 14., vasárnap

Darázsfészek




A "hivatalos" megfogalmazás szerint a darázsfészek egy sütőben sütött, kelt tésztából, csigavonalban tekert, dióval készített étel neve. 
Talán az egyik legfinomabb kelt tésztás sütemény: igazán puha és foszlós, édes tészta, mennyei diós töltelékkel. 

Hozzávalók 4 főre:

A tésztához:
  • 40 dkg finomliszt
  • 3 db tojássárgája
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 csipet só
  • 2 ek cukor
  • 10 dkg margarin vagy vaj
A töltelékhez:
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
A forma kikenéshez:
  • 4 dkg margarin vagy vaj
A locsoláshoz:
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:

A tésztához az élesztőt a meglangyosított, cukros tejbe morzsoljuk és felfuttatjuk. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a kevés sót és beleöntjük az élesztős tejet, majd a tojások sárgájával és a margarinnal összegyúrjuk. Meleg helyen, letakarva, körülbelül egy órát pihentetjük, majd lisztezett gyúrólapon ujjnyi vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk.
Elkészítjük a tölteléket: a vajat a cukorral habosra keverjük, beletesszük a diót is, majd a tésztára kenjük. A rúdból körülbelül 3 cm vastag szeleteket vágunk és kivajazott pite formába, vagy tepsibe egymástól ujjnyi távolságra tesszük. (Nekem 13 darab tekercs lett belőle.) A maradék vajat a tekercsek közé locsoljuk. Körülbelül még fél órát kelni hagyjuk a formában (az enyémen látszik is, hogy szépen megkelt, és összebújtak a kis csigáim :)), majd 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. (Alsó rácson kell sütni, mert az alja sül meg nehezebben.) Körülbelül 20 perc után a kristály- és vaníliás cukorral édesített tejszín felével meglocsoljuk, majd még 10 percig sütjük tovább.


Azután meglocsoljuk a tejszín másik felével is, és körülbelül újabb 10 perc alatt készre sütjük.


Természetesen a sütési idő eltérő lehet, mert mindenki sütője más! Amikor elkészült, néhány perc után érdemes egy tálcára, vagy tányérra borítani. Szerintem langyosan a legfinomabb, esetleg vanília sodót is kínálhatunk mellé.



További sütemények | édes kelt tészta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése