Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2017. május 1., hétfő

Vanília és csokoládé pudingos kalács



A kalácsot eddig is szerettük, de pudinggal megtöltve egyszerűen ellenállhatatlan!
Nagyon finom, krémes, érdemes belőle sokat készíteni, mert hamar el fog fogyni az biztos. Akár vanília, akár csokis pudinggal töltjük meg a kis cuki kalácsokat. Nehéz eldönteni, hogy melyik a finomabb :).

Hozzávalók 4 főre:

A kalácshoz:

  • 45 dkg finomliszt
  • 2,5 dl tej
  • 3 db tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 1 csipet só
  • 10 tk cukor
  • 1,5 dl olaj

A krémhez:

  • 5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 csomag csokoládés pudingpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 ek cukor
  • 10 dkg vaj vagy margarin

A tetejére:

  • 1 db tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 ek tej
  • 2 ek porcukor


Elkészítés:

Egy deciliter langyos, cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt és meleg helyen hagyjuk felfutni. Egy tálba tesszük a lisztet, elkeverjük a sóval, közepébe lyukat fúrunk, beleöntjük a felfuttatott élesztőt és hozzáadjuk a többi hozzávalót is, az olaj kivételével, azt a végén, lassan, fokozatosan adagoljuk a tésztába. Alaposan elkeverjük, összedolgozzuk az alapanyagokat. Addig dagasztjuk, amíg el nem válik a tészta az edény oldalától. Egy konyharuhával lefedve, meleg helyen, körülbelül egy óra alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és téglalap alakúra kinyújtjuk. 10 darab körülbelül 20 centiméter hosszúságú tésztacsíkot vágunk. (A méretet tetszőlegesen változtathatjuk, így nagyobb kalácsok lesznek, de lehet kisebbeket és többet készíteni.) A csíkokat félbehajtjuk és hármat tekerünk mindegyiken, majd sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket. A vaníliás cukrot a tojássárgájával és a tejjel elkeverjük, majd ezzel kenjük meg a kis kalácsok tetejét. Fél órát kelni hagyjuk a tésztát, közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A kalácsokat a forró sütőbe tesszük és körülbelül 25 perc alatt szép világosra sütjük.


Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket: külön lábasban a pudingporokat egy-egy kanál kristálycukorral, vaníliás cukorral és kevés tejjel elkeverjük, majd a maradék tejet is elosztva, fokozatosan hozzáadjuk, csomómentesre keverjük, majd lassú tűzön sűrűre főzzük. Ha kihűltek a pudingok, akkor 5-5 dkg vajat hozzáadunk és habosra keverjük.
A kihűlt kalácsokat félbevágjuk, a krémeket habzsákba tesszük és megtöltjük vele a kalácsokat. Kevés porcukorral megszórjuk a tetejét és már tálalhatjuk is.


Nem lehet eldönteni, hogy a csokisat, vagy a vaníliásat kóstoljuk meg először. Isteni finom mindkettő, nehéz nekik ellenállni.


További sütemények | édes kelt tészta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése