Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2017. július 4., kedd

Sonkás rakott tészta



Egy hosszú nap után megéri elkészíteni ezt a villámgyors finomságot! A család nagyon kedveli, mert amilyen egyszerű, olyan csábító és finom ez az étel.

Hozzávalók 4 főre:
  • 40 dkg fodros nagy kockatészta
  • 25 dkg gépsonka
  • 5 db tojás
  • 1 ek olaj
A mártáshoz:
  • 5 dkg vaj
  • 3 ek liszt
  • 3,5 dl tej
  • 1 pohár (175 g) tejföl
  • só-, bors ízlés szerint
A tetejére:
  • 20 dkg trappista sajt
A kenéshez: 
  • 1 ek vaj

Elkészítés:

A tésztát az előírásnak megfelelően sós vízben roppanósra főzzük. Miután leszűrtük, kevés olajjal átkeverjük, hogy ne tapadjon össze a tészta felhasználásig. A sonkát kockára vágjuk, a tojást megfőzzük és karikára.
Elkészítjük a besamel mártást: a vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, majd a lisztet hozzáadva világos, arany színűre pirítjuk. A tűzről félrehúzzuk és több adagban, egy habverővel folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a forró tejet. Visszatesszük a tűzre és néhány perc alatt összefőzzük. Ízesítjük sóval, borssal és hagyjuk kihűlni, majd a tejfölt is belekeverjük.
Egy tepsit vagy hőálló tálat vajjal kikenünk, majd elkezdjük a rétegezést: először jön a tészta, amit megszórunk sonkakockákkal, erre kerülnek a tojáskarikák, majd a mártással meglocsoljuk. A tetejére vékony rétegben ismét tésztát teszünk, majd mártást bőségesen. A rétegezést addig folytatjuk, amíg az alapanyagok elfogynak, tepsi méretétől függően. Amikor a rétegezéssel készen vagyunk, akkor a tetejét megszórjuk reszelt sajttal (aki szereti, vásárolhat füstölt sajtot is), és 180-190 fokra előmelegített sütőben körülbelül fél óra alatt készre sütjük.



További tészták | rakott ételek | saját receptek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése