Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. április 5., szombat

Sólet római tálban



A sólet köztudottan tipikus szombati zsidó babétel. Vallási okokból, a sabbath napjára való tekintettel, a zsidó asszonyok már péntek délután betették a kemencébe a nagyszemű babból, gersliből (hántolt árpa) vagy csicseriborsóból, liba, kacsa, birka vagy marhahúsból készített ételt, hogy az a lassú tűzön másnapra megfőjön. Annak érdekében, hogy a kemencéből kivett tál meleg maradjon, dunyhával takarták le, vagyis melegágyat készítettek neki. A magyar szó eredete éppen erre utal: sólet szavunk nem másból, mint a francia chaud lit-ből (ejtsd só li, jelentése: melegágy) ered.

Hozzávalók 5-6 főre:

  • 50 dkg tarkabab
  • 10 dkg árpagyöngy (gersli)
  • 3 db vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 70-80 dkg nyers füstölt tarja vagy lapocka (esetleg füstölt libacomb vagy mell)
  • só, bors, ételízesítő
  • kb 3 ek őrölt fűszerpaprika
  • 2 db babérlevél
  • 5-6 db tojás


Elkészítés

A babot és a füstölt húst legalább 6 órára be kell áztatni. A római tálat is egy-két órára beáztatjuk. A tojásokat és az árpagyöngyöt alaposan meg kell mosni. Egy nagy fazékban a felaprított hagymákat olajon meg kell pirítani, majd félrehúzzuk a tűzről és a pirospaprikával jól elkeverjük. Ezután apránként vizet adunk hozzá, majd a többi hozzávalót is (bab, hús, árpagyöngy, só, bors, ételízesítő, babérlevél) bele kell rakni és még annyi vizet, hogy kb. két ujjnyira ellepje azokat. A forrástól számítva kb. 1 órán át kell főzni. Ezután a húst felszeletelve a tojásokat megmosva és az egészet egy római tálba rakjuk úgy, hogy alul és felül bab legyen, közepén a hússzeletek és a tojás. Kb. 120 fokon először egy órán át sütjük, majd kb. 3 órán keresztül 150-160 fokon. Óránként ránézünk, megkeverjük, ha kell kevés vízzel pótoljuk, hogy ne legyen száraz és még ízesíthetjük is közben, ha szükséges. (A tojásokat az utolsó 2 órában is hozzá lehet adni, vagy akár külön megfőzni, ahogyan én is tettem és csak a végén tálalni a kész sólethez.)


További egytálételek | nemzetek ételei | római tálban

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése