Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2014. július 13., vasárnap

Csülkös babgulyás bográcsban



Egy laktató, igazi magyaros egytálétel.
Az elkészítése igaz, hogy időigényes - jó pár órára szükség van hozzá -, de egy kellemes hétvégi program finom kísérője lehet.
A jó babgulyás, jó minőségű füstölt csülökkel készül és elengedhetetlen mellé a friss fehér kenyér, valamint a tejföl, így lesz teljes az élvezet.

Hozzávalók 8 főre:

  • 1-1,5 kg füstölt házi sertéscsülök
  • 1 kg marhalábszár
  • 10-20 dkg disznózsír
  • 1 fej fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 db tv paprika
  • 1 db paradicsom
  • 4 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 db zeller
  • 0,5 kg burgonya
  • 1 kg fejtettbab
  • 3 db babérlevél
  • 2 ek liszt
  • 2 dl tejföl
  • 3-4 dkg sürített paradicsom
  • 3 ek őrölt fűszerpaprika
  • só-, bors-, őrölt fűszerkömény ízlés szerint
  • víz kb. 3 l
  • 1 csokor petrezselyemzöld
Csipetkéhez:
  • 1 db tojás
  • kb. 10 dkg liszt (amennyit felvesz)
  • pici só


Elkészítés:

A babot előző este beáztatjuk.
A megmosott csülköt egy fazékban tegyük fel főni a szárazbabbal együtt. Adjunk hozzá néhány babérlevelet.
A marhahúst tisztítsuk meg és vágjuk kockákra.
A bográcsban azzal kezdünk, hogy készítünk egy jóízű marhapörköltet: a zsíron a hagymát megpirítjuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a fűszerpaprikát, elkeverjük, majd pici vízzel felöntjük és visszahelyezzük a tűzre. A felkockázott paradicsomot és paprikát a pörkölt alaphoz adjuk. Egy kevés ideig pároljuk, majd a kockára vágott húst is beletesszük és ízesítsük sóval, borssal, őrölt köménnyel, zúzott fokhagymával.
A hús enged kevés levet, ezt főzzük el, majd kevés vizet adjunk hozzá és ismételjük addig, ameddig majdnem megpuhul. Közben adjuk hozzá a paradicsompürét és, ha szükséges kevés vizet.
A megfőtt csülköt kivesszük a főzővízből, majd amikor kihűlt, eltávolítjuk a csontokat és felkockázzuk (a főzővizet érdemes megkóstolni, mennyire sós, ha kell higítsuk még vízzel).
Amikor a marhahús kb. 3/4-ig elkészült (ez 1-2 óra főzés biztosan) öntsük fel a csülök főzőlevével és a babbal, a kockára vágott csülökkel együtt. Hozzáadjuk a feldarabolt zellert, a karikára vágott répákat és végül a felkockázott burgonyát.
Amikor minden megpuhult, adjuk hozzá a csipetkét és az apróra vágott petrezselyemzöldet, majd pár perc főzést követően ételünk tálalható.

Tipp: a legfinomabb, ropogós házi kenyérrel, aki szereti, annak erős paprikát és tejfölt is kínáljunk mellé.




További Mama- és Anyukám receptjei ♥ | magyaros ételek | sertéshúsok | marhahúsok | levesek | bográcsos ételek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése