Köszöntelek gasztro oldalamon!

Sok szeretettel köszöntelek gasztro oldalamon!


Az életet nem csak élni, hanem élvezni is kell: nem csak azért főzünk, eszünk, hogy ne legyünk éhesek! Szeretek változatosan, bőségesen főzni úgy, hogy mindenki örömét lelje benne: aki főzi, és az is, aki eszik belőle.

Szeretek élni, szeretek főzni, szeretem a szeretteimet jóllakatni , és ebben a gasztro blogban megmutatom, hogyan lehet ezt bárkinek utánam csinálni.
Kezdő és tapasztalt konyhatündéreknek egyaránt ötletek és receptek. A legtöbb receptet anyukámtól, nagymamámtól tanultam.
Remélem, hogy lesz, amit kipróbáltok ti is és sok örömötök telik majd az ételek elkészítésében és a siker sem marad el!

2016. február 5., péntek

Ferdinánd tekercs




Kedvelt kelt tészta desszertem a darázsfészek, illetve annak a diómentes változata, a karcagi eredetű Ferdinánd tekercs, vagy vajtekercs. Régi, nagyi receptek között is megtalálható ez a süti, amely akkoriban főleg lakodalmakra készült, édes, kelt tésztacsiga. Ezekben az időkben ehhez jó segítség volt egy jól befűtött kemence melege a kelesztéshez a hideg téli napokon. Sokan farsangra készítik. Manapság ennek jelentősége elveszett, és már gyakran készül év közben bármilyen alkalomra, de akár csak úgy egy finom reggelire, vagy uzsonnára is. Sok kelt tésztát készítettem már, de nyugodt lelkiismerettel mondhatom, hogy ez lett az egyik legfinomabb. A tejszínnek köszönhetően a tésztája is nagyon kellemes, mert puha és szaftos.
Ajánlom mindeninek kipróbálásra! :)


Hozzávalók 4 főre:

A tésztához:

  • 10 dkg margarin vagy vaj
  • 40 dkg finomliszt
  • 3 tojás sárgája
  • 2 ek cukor
  • 1 csipet só
  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg (fél kocka élesztő)
A töltelékhez:
  • 10 dkg margarin vagy vaj
  • 15 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
A forma kikenéshez:
  • 5 dkg margarin vagy vaj
A locsoláshoz:
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 ek cukor
  • 1 cs vaníliás cukor

Elkészítés:

A tésztához az élesztőt a meglangyosított, cukros tejbe morzsoljuk és felfuttatjuk. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a sót, és beleöntjük a tejes élesztőt, majd a tojások sárgájával és a margarinnal összegyúrjuk, dagasztjuk. Meleg helyen, letakarva kb. 1 órán át kelni hagyjuk.
Elkészítjük a tölteléket: a margarint a kristálycukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. A megkelt tésztát enyhén lisztezett gyúrólapon kb. fél centiméteres vastagságúra, téglalap alakúra kinyújtjuk. Ezután a cukros margarinnal egyenletesen megkenjük és szorosan, mint a bejglit feltekerjük, majd kb. 3 centiméter vastagságúra felszeleteljük. Egy 28 centiméteres átmérőjű pite formát margarinnal alaposan kikenünk, a maradékot majd a tekercsek közé locsoljuk.  A tésztatekercseket nem túl szorosan a formába tesszük. (Nekem 12 darab tekercs lett belőle.) A formában még kelni hagyjuk kb. 15 percet, majd 180 fokon (alsó rácson kell sütni, mert az alja sül meg nehezebben) sütni kezdjük.



Körülbelül 20 perc után a vaníliás- és kristálycukorral édesített tejszín felével meglocsoljuk, majd még 10 percig sütjük tovább, aztán meglocsoljuk a tejszín másik felével is és Körülbelül újabb 10 perc alatt készre sütjük. Érdemes közben figyelni mindenképpen, mert a sütési idő eltérő lehet, ki-ki sütőjétől függően!



Amikor elkészült, néhány perc után érdemes egy tálcára, vagy tányérra borítani.
Szerintem langyosan valami isteni, de ha szerencsétek van és még marad belőle, akkor is el fog fogyni, azt garantálom! :)



További sütemények | édes kelt tészta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése